Ako vyrobiť tabak do vodnej fajky? Tajomstvo majstrov je odhalené!

Ako vyrobiť tabak do vodnej fajky? Poviem ti – je to riadny chrobák v hlave hryzúci každého milovníka shishe, ktorý zatúži po niečom novom. Alebo len rád experimentuje, či jednoducho uprednostňuje chuť domáceho a hand – made materiálu pred jednotvárnosťou pásovej výroby. Nič sa neboj, “domáci“ tabak do vodnej fajky si dokáže pripraviť každý – určite aj ty. Chce to len trochu zručnosti, trpezlivosti a samozrejme – nadšenia pre vec. Najväčšou výhodou domácej výroby je to, že tabakovú zmes si vieš dokonale prispôsobiť vlastnej chuti a nárokom. Ver mi, že aj zážitok z fajčenia posunieš do vyššieho levelu pri predstave, že matroš naložený v korunke vodnej fajky je tvoje vlastnoručné dielo. Tak čo, vyskúšame? Priprav sa, pripútaj, ideme na to!

Kontrola musí byť! Na nič si nezabudol?

Skontroluj si, či máš poruke všetko potrebné! Prichystaj si 30g fajkového tabaku – vyber si svoj obľúbený. Ďalej budeš potrebovať 120ml melasy, voľba arómy je len v tvojich rukách. Z kuchyne si prines uzatvárateľnú plastovú dózu, stredne veľké sitko, polievkovú lyžicu a papierové (absorpčné) utierky. Všetko máš pripravené – smelo do práce!

Zvlhčovanie tabaku horúcou vodou

Šup s tabakom do vody, budeme sa kúpať!

Všetok tabak nasyp do pripravenej plastovej dózy. Opatrne ho zalej teplou vodou tak, aby bol celý schovaný pod hladinou. Rukou ho potom riadne premiešaj, voda sa musí dostať ku každému jeho kúsku. Ak to máš hotové, nechaj dózu niekoľko minút postáť, aby mal tabak dostatok času riadne nasiaknuť. Obsah dózy potom nad umývadlom prelej cez sitko. Ale pozor! Sitko musí mať dostatočne hustý výplet, aby ti cez neho spolu s vodou nepretekal aj tabak- to by bola škoda. Zvyšky tabaku, ktoré ostali v dóze povyberaj rukou a tiež ich vlož do sitka. Vezmi polievkovú lyžicu a jej vypuklou stranou povytláčaj vodu z tabaku v sitku. Rob to dôkladne, aby v ňom zostalo čo najmenej vody. Takto vyžmýkaný tabak potom vyklop zo sitka na papierovú utierku, zabaľ ho do nej a povytláčaj posledné zbytky vody. “Vykúpaný“ a odvodnený tabak prelož na čistú a suchú utierku – je pripravený na ďalšiu úpravu.

Ak je tabak “tvrďas“ – okúp ho viackrát!

Doterajší postup môžeš podľa vlastného uváženia opakovať aj niekoľkokrát za sebou. Že prečo? Každým premytím sa tabak stáva jemnejší – vytráca sa z neho sila, horkosť, zemitosť , znižuje sa obsah nikotínu, pre fajčiara je tak lahodnejší a menej dráždivý. Ak si fajkár – začiatočník , viacnásobné premývanie pri jeho finálnom fajčení určite oceníš. Náruživejší fajčiar je už na silu fajkového tabaku zvyknutý, jedno premytie mu úplne postačí.

Ochucovanie tabaku melasou

Melasa na scénu, budeme miešať!

Premytý a vyžmýkaný tabak vlož späť do plastovej dózy a vylej naň melasu. Zmes tabaku a melasy precízne premiešaj – musí ti vzniknúť kompaktná a rovnomerne hustá zmes. Na miešanie odporúčam používať prsty – cit je veľmi dôležitý pri posúdení kvality pripravovanej zmesi. Ak je zmes dôkladne premiešaná, dózu uzavri vekom a nechaj ju odstáť ideálne 1 až 5 dní. Nikdy ju nefajči hneď po namiešaní – je ešte “surová“, jednotlivé chute potrebujú trochu času na riadne splynutie. A ešte niečo – plastová dóza musí byť uzavretá hermeticky, inak bude namiešaná zmes vysychať a strácať na kvalite. Toto skontroluj aj dvakrát, aby celé tvoje doterajšie úsilie nevyšlo nazmar!

Ako vyrobiť tabak do vodnej fajky už vieš – ostatné je na tebe!

Celý vyššie opísaný postup výroby tabaku som zvolil podľa vlastnej – rokmi overenej skúsenosti. Aj ja som si sprvoti prešiel obdobím skúšania a experimentov, kým sa mi konečne podarilo prísť na to, čo je pre mňa to pravé orechové. Hovorí sa, že sto ľudí – sto chutí. Moje chuťové poháriky môžu byť nastavené úplne inak, ako tie tvoje. Vzájomný pomer jednotlivých prísad si teda môžeš celkom spokojne upraviť a prispôsobiť podľa svojho gusta. Ak sa ti to hneď na prvýkrát nepodarí, nezúfaj – nikto učený z neba nespadol. Tréning robí majstra a trpezlivosť zas ruže prináša. Tvoja vodná fajka ťa na konci tejto cesty určite bohato odmení. Tak smelo do toho!

Článok pre teba pripravil: Vojtech