Marihuana v jedle: 6 základných chýb, ktorým sa vyhni pri varení

Jedlo a marihuana idú k sebe, však to poznáš. A nemyslím to len tak, že po dobrom jointe sa tvoj jazyk mení na divokú šelmu, pred ktorou sa neschová žiadna sladkosť v špajzy. Hovorím o THC v jedle. Každý, kto s tým má skúsenosti vie, že je to riadna sila. No nie vždy nám varenie z konope prinesie uspokojujúci pôžitok. Pred tým, ako sa pustíš do varenia, alebo pečenia konopného jedla (edibles), vyvaruj sa týmto 6 chybám + tej najdôležitejšej chybe (viď záver článku).

  • Surové konope do hrnca nepatrí
  • Je jedno aká odroda. Alebo nie?
  • Poriadne nadrvené konope
  • Tuk bez vody
  • Slabo vymiešané cesto.
  • Scedenie až do poslednej kvapky

Surové konope do hrnca nepatrí

Pokiaľ to ešte nevieš, tak už vieš. V surovom konope totiž nie sú aktivované aktívne zložky (THC/CBD). K aktivácii žiaducich kanabinoidov, je najprv potrená dekarboxylácia marihuany = usušenie. Takže pokiaľ sa chystáš variť zázračný lekvár z čerstvých palíc, tak si na najlepšej ceste k neúspechu.

Je jedno aká odroda. Alebo nie?

Aká odroda, taký účinok. Indica, alebo Sativa? Je to rovnaké, ako s fajčením (akurát, že silnejšie). Pokiaľ máš od budúceho marihuanového koláčika nejaké očakávania, spoznaj najprv odrodu, ktorú sa chystáš použiť. Dopodrobna to tu opisovať nebudem, ale v skratke: Sativa má energizujúce účinky, zatiaľ čo Indica má viac relaxačné účinky. Takže dvakrát koštuj, potom peč.

Poriadne nadrvené konope

Nie jedna konopná kuchárka odporúča rozdrviť marihuanu v mixéri, poprípade v mlynčeku na kávu. „Čo sme barbari?!“ Pokiaľ sušinu rozdrvíš na prach, bude mať jedlo príliš výraznú „trávovú“ príchuť. V prípade, že si takú neželáš, pre jemnejšiu a zároveň príjemnejšiu chuť pripravovanej dobroty, odporúčam konope nadrviť zľahka – približne na veľkosť hrubozrnnej soli. A neboj… želané vitamíny T, H a C, tým nijak neutrpia.

Konopný tuk bez vody

Do konopného oleja, či masla sa vraj nemá pridávať voda. Avšak: voda sa jednak odparí a zároveň zabráni pripáleniu tuku, čím uchráni drahocenné kanabinoidy pred znehodnotením. Môžeš použiť rovnaké množstvo vody, ako tuku (olej/maslo).

Slabo vymiešané cesto

Účinok receptu, do ktorého pridávaš konopný olej, alebo maslo záleží od dôkladne vymiešaného cesta. Pokiaľ miešaš ledabolo, ľahko sa môže stať, že časť koláča ťa odpáli až na mesiac a zvyšok bude proste len koláč.

Scedenie až do poslednej kvapky

Pri cedení konopného masla je vhodné použiť gázu, plátno a hlavne trpezlivosť. Nesnaž sa za každú cenu (silou) doslova vyžmýkať všetky tekutiny, znehodnotíš tým tuk väčším množstvom rastlinného materiálu. Ideálne je nechať maslo vytiecť samo, gravitácia sa o to postará.

Marihuana je na varenie nenáročná

Nie je nutné, aby ste kvôli silným účinkom použili veľké množstvo konope.

Menej je niekedy viac a v tomto prípade je menej viac, ako viac. Dokonca nie je ani nutné, aby ste použili ten najkvalitnejší materiál (vrchné šišky). Pomocou tuku dokážete extrahovať značné množstvo kanabinoidov aj zo zvyšku šišiek, listov, či stoniek rastliny. Pri varení, alebo pečení s konope, máte pred sebou širokú škálu variácií a možností. Značné množstvo receptov a odrôd sa vám už postará o zábavu v experimentovaní, avšak nezabúdajte na opatrnosť.

Opatrnosť nad zlato

Prvoradá (hlavne začiatočnícka) chyba pri konzumácii jedla z marihuany/konope/trávy/fufu/…, je požitie jeho veľkého množstva.

V skratke:
Jedlo z konope neslúži na to, aby sa z neho človek najedol. Najprv ochutnaj malé množstvo s tým, že aspoň hodinu počkaj na nástup účinkov. Ak si pred varením pripravuješ konopný tuk (maslo/olej), môžeš tiež skúsiť jeho malé množstvo pred tým, ako celé dielo ukuchtíš.

Je lepšie mať prehľad, ako to prehnať.

Prajem veľa kuchárskeho zdaru a ďakujem za každé zdieľanie týchto rád.

Článok pre teba pripravil: Joker Smoker