Vodná fajka – korunka z ovocia zintenzívni chuť a jemne podráždi tvoje zmysly!
Vodná fajka je vášeň, relax, životný štýl – to je zrejmé každému z nás. Jasné – skúseného milovníka shishe dokáže v tejto oblasti už len máločo prekvapiť. Predsa len som objavil niečo, čo možno aj tebe zdvihne obočie. S tým, čo je korunka vodnej fajky a na čo slúži, ťa ako ostrieľaného shisha – maniaka urážať nebudem. Klasické korunky pozná snáď každý, kto o vodnú fajku čo i len zakopol. Počul si už však o korunke vodnej fajky z ovocia? Nehanbi sa – spokojne priznaj farbu! Vieš, ako si dokážeš vyrobiť túto delikatesu fajčiarskych gurmánov? Nie je to žiadne tajomstvo. Sústreď sa, zaostri – prezradím ti, ako na to!
Ak zanedbáš prípravu – úspech nečakaj!
Predpokladom tvojho zdaru je zodpovedná príprava. Nepoznám ťa odvčera, tak ti to slabikujem: zod – po – ved – ná! Nachystaj si stredne veľké jablko, dosku na krájanie, menší nožík, kávovú lyžičku, vykrajovač jablčných jadierok, menšie kovové sitko, niekoľko špáradiel, tabak do vodnej fajky, kokosové uhlie a alobalovú fóliu. Ak všetko máš – smelo pokračuj!
Začínaš jablkom – pozor, budeš rezať!
Jablko si polož na krájaciu dosku a pevne ho pridrž rukou. Nožom z neho odkroj vrchnú časť tak, aby si odrezal približne 2 až 3cm hrubé koliesko a na jablku vytvoril rez kruhového tvaru. Cez orezanú časť jablka čajovou lyžičkou vydlabeš jeho dužinu. Buď veľmi opatrný – stena jablka po celom obvode musí ostať hrubá aspoň 1cm.
Ide ti to super, smelo pokračuj!
Vykrajovačom jabĺk vyrežeš do stredu spodnej časti jablka (tam, kde je stopka) dierku tak, aby si sa dostal až do jeho vydlabaného vnútra. Nasleduje skúška správnosti – keď vezmeš jablko do rúk, mal by si krížom cez neho vidieť. Ak je tak – postupuješ správne. Pozor, priemer vyrezanej spodnej dierky a hornej časti tela fajky musí byť rovnaký – kvôli tesnosti! V prípade nutnosti jemne uprav priemer dierky nožíkom na správnu veľkosť.
Zbystri pozornosť – prichystáme lôžko pre tabak
V tomto momente máš možnosť výberu, ako budeš pokračovať. Pri ďalšom postupe môžeš použiť malé okrúhle kovové sitko, alebo pripravené špáradlá. V prvom prípade vložíš spomínané kovové sitko na dno vydlabaného jablka – rovno nad vyrezanú spodnú dierku. Primerane silno ho pritlačíš, aby jeho okraje jemne prenikli do dužiny stien jablka – bude pevnejšie prichytené.
V druhom prípade rozlámeš drevené špáradlá na polovicu. Takto vzniknuté časti povkladáš na dno vydlabaného jablka tak, aby si z nich nad spodnou dierkou vytvoril mriežku. Podobne, ako sitko predtým, aj špáradlá jemne povtláčaš do dužiny stien jablka, aby držali na svojom mieste stabilnejšie. Pozor – mriežku zo špáradiel musíš spraviť pomerne hustú, aby sa ti kúsky tabaku pri fajčení neprepadávali do tela shishe. Nič strašné by sa nestalo, len budeš mať neskôr trochu viac práce pri jej čistení. Vedel som, že to zvládneš – ovocná korunka na tabak je takmer hotová!
Ideme do finále – nasledujú posledné úpravy!
Na pripravené lôžko v korunke z jablka vlož primerané množstvo tabaku. Ukladaj ho jemne, nikdy ho silno neutláčaj – slabučké poťapkanie bruškami prstov celkom postačí. Zmes musí byť dostatočne vzdušná, aby ňou mohlo teplo riadne preniknúť. Výber tabaku je len v tvojich rukách. Ak chceš zvýrazniť chuť korunky, zvoľ rovnakú – jablkovú arómu tabaku, nevylučuje sa však ani kombinácia s inými druhmi ovocia. Koľko ľudí – toľko chutí. Ešte niečo – tabak napĺňaj maximálne do 2/3-ín obsahu korunky, ostatný priestor musí ostať vždy voľný. Ovocnú korunku potom nasaď na horný otvor tela vodnej fajky a skontroluj, či je spojenie dosť tesné. Ak áno, je to v poriadku. Teraz budeš musieť byť zvlášť opatrný – ideme sa hrať s ohňom!
Vodná fajka je skoro hotová – bude sa fajčiť! Ready, steady, go!
Alobalovú fóliu prelož na polovicu tak, aby ti vznikol dostatočne veľký dvojvrstvový kus – tento uprav do kruhovitého tvaru. Jeho priemer musí byť stále väčší, ako je priemer horného otvoru ovocnej korunky. Alobal polož na vrch korunky – jeho prečnievajúce časti čo najtesnejšie zahni nadol okolo jej okrajov. Špáradlom urob do alobalu tak 10 až 20 dierok – záleží na veľkosti jablka. Na alobal rozmiestni 3 kusy rozžeravených kokosových uhlíkov a na korunku polož tarbuš. Tarbuš ti ochráni korunku pred nepríjemným vetrom či prievanom, pomôže ti s reguláciou tepla a padajúcimi uhlíkami. Práca je dokončená – teplota pri korunke dosiahne optimálnu hodnotu za 3 až 4 minúty. Potom ti už nič nebráni užívať si výsledok svojej práce plnými dúškami lahodného ovocného dymu. No vidíš – ani to veľmi nebolelo…
Článok pre teba pripravil Vojtech
Vášnivý fajčiar a externý copywriter, spracuje akúkoľvek tému pútavo a zrozumiteľne. Podelí sa s vami o skúsenosti, ktoré majú cenu zlata a informácie, ktoré inde nenájdete.